Site: Rudersdal Kommune, Denmark
Area: 1.900 m2
Status: Competition 2010

The outdoor areas around the day centre are divided into three areas: a function room, an activity room and a room for breaks. They each have their individual character and are perceived in different ways.

Triangular brushed concrete slabs continue in the courtyard and in the activity garden and create a connection between the sub areas. You will only be able to see the two different garden spaces, the sensing garden and the activity garden after entering the building. The various gardens provide sensory impressions and experiences through fragrance and taste from herbs and fruit trees, the sound of the water basin and the view of the different colours and plant structures. There are opportunities for contact and balance around the exercise pavilion, which has a gravel bed as an alternative surface to the slab paving of the path. Old, classic flowers types are used that old people will be able to recognise from their own gardens, their childhood or similar. The sense gardens are used all year round.

When you enter Ernst Bojesensvej the first place you arrive at is the function room: an asphalt surface for cars, refuse sheds and garden sheds. Employees who arrive by bicycle can park close to the entrance. Pedestrians are guided to the main entrance along a paved path, which ends in a front area with benches and trees where you can sit in front of the entrance and wait to be picked up or enjoy the activities in the open space.

The centre of the building is an ornamental garden and kitchen garden designed to stimulate the different senses of the users. The garden has a strong fragrance of herbs and is a quiet place for old people. A water basin collects roof water and constitutes a unifying element with the sound of running water in the middle of the courtyard. You can sit in the shadow under the apple trees or sit in the sun on the benches along the wall.

Tags: , , , ,