Site: Østermarie, Bornholm, Danmark
Area: 5.000 m2
Status: Realized 2012

The overall proposal is based on the agricultural landscape of Bornholm where extensive fields are interrupted by small pockets of nature where the bedrock protrudes and prevents cultivation of the land. The cultivated surface consists of a new asphalt surface with local granite stretching from facade to facade in which uncultivated hilly islands of grass, solid rock and scattered trees are placed.

The hilly islands are placed along Godthåbsvej and create a special green line between the street and the square. The hilly islands are established as soft hills of cut grass through which the granite protrudes. Scattered oak trees are planted, a lightly leafy tree that in time will create a beautiful play of light and shade on the islands and the surface. Towards the square the hilly islands are divided off by low plinths in light coloured granite or concrete, the purpose of both the grass hills and the plinths is to encourage to informal and free leisure.

The surfacing is raised to level. The crossing is marked by rumble strips in granite cobblestones at entrances to the square. A large unified and quiet area is thus created through which the traffic is directed via small roads. In Godthåbsvej, which is the main thoroughfare, a chicane is established to narrow the street and create greater road safety in the square.

Tags: , , , ,