Sted: Ribe domkirke
Areal: 9.000 m2
Status: Konkurrence

Projektet ønsker at skabe en enkel, sammenhængende og smuk plads, der kobler sig fysisk og mentalt til den tilstødende by. En central plads med kirken som tydeligt midtpunkt, hvoromkring der skabes gode rammer og nye muligheder for byliv, ophold og et frit flow, på fodgængernes præmisser. Forslaget efterstræber en dynamisk, levende og nutidig kirkeplads, der indgår i de lokale beboeres bevidsthed og dagligdag. En plads der både fungerer som kirkens plads, men i lige så høj grad som byens plads.

Domkirkepladsen emmer af historie, også under jorden. I forslaget graves nogle af byens, kirkens og pladsens mange fortællinger frem til dagens lys, ved nænsomt og præcist at skrælle terrænet af ned mod kirken. En skålformet plads opstår, som tillader at kirken igen ’lander’ på pladsen. Domkirken kan igen præsenteres i byens ramme og bylivet får lov til at møde kirken helt ved soklen.
Pladsens organiske former gør at kirkens stramme geometri får lov til at fremstå frit. Den holder sig fri af kirkens stilarter, men favner kirken i et klassisk greb, der tillader at ’kirken alene på bakken’ genopstår i et nyt landskab.

Forslaget er resultatet af en arbejdsproces, der har taget udgangspunkt i et par enkelt og robuste hovedstrategier, som efterstræber en enkel og smuk helhed, hvor funktion, æstetik, hisorie og oplevelse flettes sammen og underbygger hinanden.

Tags: , , , , , , ,