Sted: Wan Zhuang, Kina
Areal landskab: 60.000 m2
Bygherre: ARUP, SIIC

Læs rapporten HER.

Wan Zhuang Eco city er godt bud på en ecocity med sammenhængende idé mellem det store landskab, den sociale bæredygtighed i bebyggelsen, ned til de enkelte bygninger og pladsen mellem bygningerne. Det er et af de få projekter som vi mener tager bæredygtigheden alvorligt. Projektet er præmieret på Shanhai expo for sit intelligente design og er publiceret flere gange. Projektet har opnået højeste karakterer i ARUPs pointsytem for hele området.

I samarbejde med Qixin Arkitekter i Beijing, har Kragh&Berglund udarbejdet en masterplan for Eco City Wan Zhuang, beliggende 60 km fra Beijing. I fremtiden skal det ca. 60.000m ² store område beboes af ca. 11.000 mennesker. Det er en bydel der tilsammen med 9 andre bydele skal blive til byen Wan Zhuang der i alt skal kunne huse 300.000 indbyggere. Det gør byen til den hidtig største bæredygtige byudvikling i Kina. Wan Zhuang ses med dets placering som en vigtig pendlerby til Beijing.

Den væsentligste del af projektområdet er en eksisterende landsby, hvor det største handelsaktiv er frugt produktion. Målet er at skabe et bæredygtigt miljø med byrum af høj kvalitet og stor diversitet for beboerne i det nye Wan Zhuang. Grønne gader med forskellige oprindelige træer, såsom pæretræer – er beliggende mellem rækkerne af boliger for at sikre naturlig afkøling. Disse gader indeholder bla. vandre – og cykelstier og mindre private udendørs arealer, rekreative områder i skyggen, samt små butikker, sportsarealer og køkkenhaver. Hermed vil vi forsøge, at sikre muligheden for at opretholde en del af den eksisterende måde at leve og bo på i området. Som del af disse gader, samles vand op fra tagene og bliver genbrugt som et æstetiske landskabs element. Regnvands opsamlingen bruges ligeledes til naturlig vanding af beplantningen i området.
Ud igennem byen er spredt små aktivitets steder og to større parker samt to store pladser der er fastlagt som rum til hverdagsbrug, såvel som til større forsamlinger og begivenheder. Vandkanaler løber langs alle de større veje, og indsamler og renser vandet fra vejene som en del af den naturlige proces og er med til at bibeholde vandet i nærområdet.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,