NORTH SJÆLLAND HOSPITAL

Hillerød, DK

Area

125.000 m2

Client

Region Hovedstaden, North Sjælland Hospital

Competition Year

2013

Collaboration

Schmidt Hammer Lassen Arkitekter, Eliassen & Lambertz-Nilssen Arkitekter, JJW Arkitekter, Haskoning Nederland B.V., Midtconsult

NORTH SJÆLLAND HOSPITAL

In 2013, Kragh&Berglund and Schmidt Hammer Lassen Architects participated in the competition for designing Northern Zealand’s new hospital in Hillerød. The hospital is located in nature, but we wanted the hospital to also be able to merge with nature. Our proposal emphasized variation and diversity, the unpredictable and nature’s processes.

The water surface draws all the way up to the building, wild pastures are found next to the entrance to the hospital, which is surrounded by water, bogs, and rows of trees. Green roofs, moss gardens, fern gardens, and water gardens make the place green. The unkept and natural becomes a quality in and of itself, natural growth principles create variation, and it is unimportant whether the trees grow at the same rate.

NATURE IN THE HOSPITAL

The zones with wild nature are used to create a network of trails with many niches and experiences that allows a break from the hospital and connect to the surrounding landscape and town. Parking is constructed with stripes of grass reinforcement that absorbs rainwater, but also gets more worn in some places than in others, a natural development and succession. The rainwater from the large parking lots is gathered and led down into the lakes – all surface rainwater is redirected to the low-lying areas.