ÖSTRA STRAND

Vaggeryd, SV

Area

193.000 m2

Client

Vaggeryd Municipality

Project start

2017

Project awards

1st prize parallel commission

ÖSTRA STRAND

Kragh & Berglund’s design proposal for Östra strand has as main goal to create an ecological and sustainable solution and to keep it and make it an accessible natural environment for the future residents. The social sustainability is also a focus, with mixed housing types and several gathering areas that welcome everyone, regardless of age or background. The new residential area in between the existing forest will provide single family houses as well as other alternatives for those who prefer to live in community buildings.

LIVING IN THE FOREST

The central core of the residential development is an activity stretch that offers a variety of functions and activities. Here one can find opportunities for different seasons, age groups and interests, with playground facilities, gardening, animal feeding, sauna, bathing area, outdoors gym and grill areas. As a part of the activity stretch, one is also able to find a shared bicycle and car tool workshop. The stretch offers good opportunities for encounters between people and the community.

Our vision for Östra strand is that it will become an ecologically and socially sustainable district that is accessible and welcoming for everyone, where people can live together with the nature.