BERGEN

Haukås, Bergen, NO

Bygherre

Bergen Kommune

Projektets status

Afleveret 2012

Samarbejde

COBE, DRMA, Rambøll, Yngve Andren Konsult

KLIMAPOLIS I Haukås

Vores strategi for Haukås bygger på fire delstrategier, som tilsammen trækker bydelens udviklingsplan. Udviklingsplanen søger at sætte vilkårene for en integreret bæredygtig udvikling af byen som en intelligent struktur, der er planlagt til at håndtere klima forandring.

Gennem vores evaluering af forskellige principper for udvikling op til kriterierne i tabellen, samt vurdering efter stedets natur naturmæssigt eksisterende bygninger og brug, princippet om skærpelse til to separate centre adskilte sig som det bedste. Vi kalder det nye Haukås og fortsætter og udvider Hylkje. Et center søges bliver for flydende, tre centre får hver for lidt vægt. I tråd med vores fokus på modsætninger som udgangspunkt for muligheder, giver to centerformationer mulighed for dyrke to identiteter.

TO BYER, EN SAMLENDE LANDSKABSPARK

Man samler institutionerne omkring Haukås til en samlet byudvikling, mens den andre fortsætter Hylkje rundt om vandløbets udløb til fjorden. De to byer er forbundet sammen af vandløbet, som bliver en social parkforbindelse mellem dem, og en samlende social rygrad for byudvikling i hvert af de to fortætningsområder. I partiet mellem disse to fortætningsområder, vil et rekreativt og skånsomt område mellem fjeldtoppen og vandkanten hænger fjeldet og fjorden sammen.