FOTOGRAFIHUSET

OSLO, NO

Landsskabsareal

20.000 m2 (landskab)
4.000 m2 (bygning)

Bygherre

Hav Eiendom og Fotografihuset

Koncurrence start

2019

Konkurrence status

Afleveret 2019

FOTOGRAFIHUSET

I Oslo har Kragh & Berglund tegnet et forslag til det nye Fotografihus beliggende ved havnen tæt ved Operaen. Projektets vision er at skabe et sted for alle – et museum, en destination, og en forbindelse mellem byen, fjorden og havet. Projektet bliver et billede af Oslo og hvad Oslo ønsker at være for dets borgere.

Fotografihuset placeres på en af de sidste frie grunde i Oslo havn ”Sukkerbiten” lige ved siden af Operaen. Havnepromenaden er i dag domineret af hårdt belagte urbane byrum med cafeer og restauranter, og ikke mindst det store massive operahus. Netop af den grund var grundideen til det nye Fotografihus, at skabe et museum hvor den unikke norske natur er i centrum i form af vand, klipper, vildtvoksende græs og fyrretræer. Sukkerbiten omdannes derfor til en fredfyldt og offentlig tilgængelig park – et socialt mødested i et stykke grøn natur, som udnytter og iscenesætter parkens og museets fabelagtige udsigt over Oslo.

ET STYKKE NATUR I OSLO

Fotografihuset skabes som et cirkelformet hus hævet op på søjler – dermed bliver parken og huset integreret i det hårde havnemiljø og skaber kontrast med sine bløde former. Museet bliver et levende sted, med en bygning og et landskab hvor lys og skygge skaber kontraster, leg og aktiviteter. Ved at hæve bygningen på søjler skabes der en fantastisk panoramaudsigt med 360 graders udsigt til Oslo og Oslo fjord, og samtidig sikres tilgængeligheden og udsigten til parken og vandet. Fotografimuseet viser byen frem på en ny måde, og lægger op til at den besøgende også inddrages og iscenesættes i den 360 graders promenade.