Site: Stockholm, Sweden
Area: 1.2 km
Status: invited competition


Future Skurubro not only serves as a vital link for road traffic to the expansive Nacka and Värmdö. Future Skurubro also fulfills an important function in the local landscape, both as a new visual landmark that humbly interact with the existing Skuru Bridge, but also as a destination that encourages activity and recreation.
The wild landscape surrounding the bridge grabs its arc and spreading over it. Thus, you create an extension of the surrounding natural and cultural landscape in the form of an attractive park linking Skuru Park with the eastern side of the strait. While adding the new park of extraordinary value to the area with its architectural quality, its magnificent views and many activities and places of residence.
In the distance the bridge perceived as a coherent landscape that spans Skurusundet. Closer encounters a park that is full of variety, features that activity.

An extension of Skuru park (landscape concept)
In western lands bridge where Skuru park begins. Today there is a conversion of Skuru park into a nature reserve, to protect significant natural and cultural values that exist in the park. Skuru The park was imposed as an English landscape park in the late 1700s, and strove according to landscape the park’s ideals by utilizing the existing nature and its values. Today Skuru park representative edition and by a natural way to connect the bridge to the stresses to the major historical and natural values found in the park.

The landscape of the bridge is designed as an abstraction of Skuru Arkens landscape. It imitates Skuru Arkens habitats, where some of the country’s most original habitats are found. This creates the potential to illuminate the special natural and cultural values shaped Skuru park for centuries. Skuru Bridge establishes therefore a natural transition between Skuru Arken’s long history and the future development of the area.

Vegetation zones follows the bronze level differences and the different light conditions created. It takes account of the shadowing effect of motos road alignment above, but also reflective water effect and the open position created along with bronze southern side. The result is a diverse but coherent landscape and a unique environment with high recreational value. The vegetation is given the freedom to develop dynamically over time, in interaction with the varying light, shadow and wind conditions that shape bronze different vegetation zones. It is seen as a quality that allow transitions between the different zones to be gentle to create a holistic experience in the movement of the bridge.

social infrastructure
The bridge connects on an extensive trail system on both sides. In the West creates a natural connection to Skuru park and its high recreational value, giving visitors access to it without having to cross heavily trafficked roads. On the eastern side is proposed trails leading through to residential and Eknäs Björknäs and makes the area around bronze landing more accessible.

A ramp zigzags across the bronze bow and makes it available for strollers, bicycles and wheelchairs. By being consistent in its ascent stands in good interaction with the arc geometry. At the same time it acts as a structuring element in which different functions on the bridge will be all right. A system of stairs creates shortcuts and subsistence opportunities across the bridge.

Adjacent to the trail system placed a number of functions that plays on the surrounding area’s natural qualities and traces of demand from residents in the area. While aiming the new Skuru bridge to bring something unique to the area with the opportunity to meet the recreational value both for their local area and to lift it to a regional destination.

The east side of the bridge plays upon a more urban tale where the marina berth wraps up over the bridge and turns in its coating. A new clubhouse creates a new meeting place and bronze forecourt consists of a parkour and skatepark that utilizes both bronze and landscape topography to create a living space activity through interaction with its environment. Activity area makes today a meeting place for students from Björknäs school.

Along with bronze landscape are strikes in the form of resting places and vantage points.
Bronze highest point is an extraordinary vantage point. It is right above Skurusundet with a view over the strait and the surrounding landscape. It opens you up the bridge structure with holes that create transparency and inviting light into the intimate space of the arc peak. The water below creating a reflective play of light on the ceiling and provides a place marked by artistic delicacy that enhances the experience of the unique location on top.

The west side of the bridge goes against his landing in an amphitheater that looks out over Skurusundet and Skuru Park. At its foot connecting with bronze lighting in a lighted trails that can be used for running during the summer months in question and is prepared for skiing during the winter.

In connection with the bronze landing grows many of the park’s old oaks and pines. By highlighting them in an arboretum and tell their story, which in some cases span all the way back to the 1700s, connects to the new story about Skuru Bridge to the long history of Skuru Park.

The café, which it plans to build in the development work of the nature reserve Skuru The park is placed at the bronze landing. Placing the coffee shop next to the bridge creates a natural venue for residents on both sides of the strait. The place is also a natural point for information about the park and the bridge. From here starts podwalks that takes visitors on a historical walk through Skuru park, here are maps and historical photographs.
The café also serves as a node for other social activities. It adopts allotments, and the bridge which descends toward the water creates proximity to the strait and can also be used as a jetty.

Farther out in the park stands a biologirum located, with equipment for biological excursions that can be used by neighboring schools and institutions. Biodiversity is promoted by placing bird feeders in the bronze bracket and also on the lower parts of the bridge.
Along the trail system places also a nature playground and an exercise station.

The coating which zigzags up the bridge has a uniform expression of light concrete. It uses an elongated module that follows the bronze topography. The stairs are in the same material and provide a cohesive system that naturally flows over the bow and interact with bronze construction. At the function places like skate and parkour place coating passes in situ cast concrete.

Plant material
The vegetation takes on the basis of a grid extending over the bridge. It works with dynamic vegetation with large seasonal changes and great qualities in both field layer shrub and tree layers.
The lower part of the bridge consists of an extension of the hardwood forest that surrounds den. Expression is lush and well-developed tree shrub and field layer creates dynamic vegetation. It then goes into more hardy mixed forests where pine and fir gästspelar. Trees migrating towards the top to the lower, wind and shade tolerant trees capable exposed locations. Species that mountain pine and heather gives a barren expression.
Towards the top the vegetation gets a windswept expression characterized by grass that pushes through predominantly hard coating.
The vegetation follows the bronze structure and will be developed progressively in the interaction with the plant conditions at the site. This lowers the level of care and provides vivid and expressive vegetation.

Water Conservation
Storm water from the motorway bridge is led by construction the columns into the landscape bronze plant stock. Here it is distributed all over the plant surface, accounting for irrigation of vegetation. While filtered water the plants and when it reaches ground level purified the final and headed out into the strait.

Collaborators: BIG, Flint & Neill

Tags: , , , , ,