BLOX – BRYGHUSGRUNDEN

KØBENHAVN, DK

Landsskabsareal

8.000 m2

Ydelse

Underrådgiver til OMA

Bygherre

Realdania

Status

Udført 2018

Credit

OMA, Realdania, DUCKS SCENO, Ove Arup & Partners, COWI

BLOX – BRYGHUSGRUNDEN

Kragh&Berglund fik af det internationale arkitektfirma OMA til opgave at skabe pladsen rundt om Realdanias kulturinstitution BLOX ved Københavns havnefront. Udover boliger, butikker og fitnesscenter, huser BLOX også Dansk Arkitektur Centers nye centrum for arkitektur, design og bykultur.

BLOX’s unikke placering på kanten af Københavns Havn giver mulighed for at skabe et mødested mellem meget forskellige rum og mennesker. Her i mødet mellem havn og by har Kragh&Berglund skabt et levende og alsidigt byrum omgivet af kontrasterne mellem nybyggeri, den rå havnefront og Fæstningens Materielgårds historiske bygninger fra 1680. Den nye plads giver dermed en autentisk oplevelse af både gammelt og nyt, og fungerer samtidig som et knudepunkt, der f.eks. binder Vester Voldgade sammen den nye Lille Langebro.

Rummet på pladsen omkring BLOX er baseret på idealet om det aktive urbane liv og sociale rum i byen, og er planlagt som en forlængelse af BLOX’s koncept og identitet ud i byens rum. Resultatet er blevet et sammenhængende og rekreativt rum i byen, som byder varierede brugergruppe, der færdes på grunden, velkommen. Pladsen sætter fri leg, bevægelse og fællesskab i fokus, og skaber sammenhæng mellem bygningens indre og ydre funktioner.

Pladsen realiserer stedets potentiale ved at skabe et sjovt rum for alle slags brugere. Det brede promenadeforløb, som strækker sig sydpå langs havnen, giver mulighed for gå langs vandet, samt for ophold og leg. “Bevægelsesrummet” mod nord byder på rig mulighed for aktivitet. Landskabselementet “Bjerget” udfordrer børnenes bevægelighed med klatrenet og rutsjebaner, og dets kobling med bygningen skaber et spændende forhold mellem ude og inde. Under Bjerget findes “Hulen” med gynger og sandkasse og masser af plads til fri leg.

TESTIMONIAL

“Legepladsen ved BLOX emmer af den samme innovation som bygningen. Detaljerne er gennemtænkt, og jeg glæder mig til at se både Den Classenske Skole og børneinstitutionen Vartov såvel som Københavns børn gå på opdagelse på byens nyeste legeplads. Den meget anderledes måde at tænke legeplads vil give gode muligheder for fri leg og afslapning for børn i alle aldre”

Jesper Christensen, Børne- og ungdomsborgmester